banner6

FAQ

Wat kost terrazzo?
De prijs is afhankelijk van veel factoren:

  • Wat is de locatie (bijvoorbeeld Den Haag e.o.)
  • Wat is de ondergrond
  • Wat voor type tussenlaag moet er worden toegepast
  • Wat zijn de afmetingen van de ruimte
  • Hoe is de indeling van de ruimte (aantal deuren)
  • Is een sanitairplint gewenst en hoe hoog
  • Is een donker kader gewenst of 1 kleur
  • Zijn er marmerblokjes gewenst
  • Is een bepaald patroon gewenst
  • Op welke verdieping komt de vloer

Hoe moet ik mijn terrazzo vloer onderhouden / schoonmaken?

Terrazzovloeren
Een pas geslepen terrazzovloer droogt grijsachtig op, dit is vooral zichtbaar bij een vloer met een donker tint. Na regelmatig goed schrobben met een Ph-neutraal reinigingsmiddel verdwijnt geleidelijk de grijssluier en zal de vloer een heldere uitstraling krijgen. Hierna volgt het normale onderhoud met een vloeibare groene zeep op basis van lijnolie.

Vloeibare groene zeep
Vloeibare groene zeep op basis van lijnolie zal met de kalk uit het cement kalkzouten vormen. Daardoor wordt het vloeroppervlak minder poreus en zal er reeds na korte tijd een zwakke glans ontstaan. De vloer is na herhaalde wassingen met zeepwater gemakkelijker schoon te houden.
Als terrazzo vloeren meer te lijden heeft, zoals bij aanrechtbladen, kan het behandeld worden met een impregneermiddel of was. Laat u goed adviseren!
Let op met azijn, citroen en andere zure producten (ook wijn!). Deze middelen hebben een bijtende werking op terrazzo. Ook theezakjes scheiden een kleurstof af die in het blad trekt. Verwijder de verontreiniging zo snel mogelijk. Als er toch doffe of ruwe plekken zijn ontstaan, kan de schade meestal wel worden hersteld.

Hoe kan ik terrazzo laten restaureren?
Na jaren gebruik is het mogelijk weer een glanzend oppervlak te krijgen door de vloer te laten polijsten of schuren, kristalliseren of door behandeling met een glansproduct.

Hoe kan ik (haar)scheuren repareren?
Scheurtjes kunnen gerepareerd worden, maar niet onzichtbaar. Soms kan het middel erger zijn dan de kwaal en is het goed om vooraf te overleggen. Oppervlakkige haarscheurtjes vormen geen probleem. Ze ontstaan bij droging. De vloer is en blijft waterdicht.

Hoe kan schade aan terrazzo hersteld worden?
Herstel van schade die is ontstaan door stoten is zelfs na jaren nog mogelijk. Houd er wel rekening mee dat er structuur- en kleurverschillen kunnen ontstaan, zelfs als de originele receptuur van het terrazzo nog bekend is.

Zijn gaatjes in terrazzo vloeren een probleem?
Terrazzo is samengesteld uit cement en natuurlijke mineraalgesteenten. Tijdens vervaardiging van geslepen terrazzo worden door slijpwerkzaamheden holtes open geslepen. Dit zijn holtes die zich in de natuurlijke materialen bevinden en holtes tussen niet volledig tegen elkaar liggende korrels, of die bij de fabricage ontstaan door ontwijkende lucht. Meestal worden deze holtes gestopt en opnieuw gepolijst, maar een holte zo klein als een speldenprik (pinhole) is te klein om te vullen en wordt dan ook niet als een gebrek aangemerkt.

Kunnen vlekken in terrazzo door middel van (op)schuren worden verwijderd?
Vlekken van onder andere lijm, roest, olie enz. kunnen in de loop der jaren verzadigd zijn (door en door ingetrokken).  Indien dit het geval is kunnen deze alleen door middel van de plek uithakken en nieuw terrazzo aanbrengen worden verholpen.

Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.